Historien vår

Norasondegruppen befinner seg nå midt i Lillestrøm sentrum, i kjernen av regionens utviklingssone med bredt virksomhetsgrunnlag gjennom sine datterselskap. Konsernet har en lang historie, og har kommet langt siden sin oppstart.

Norasondegruppen AS ble grunnlagt i 1960 under navnet Norasonde, og holdt opprinnelig til på Hasle i Oslo. Etter hvert som behovet for plass ble større, flyttet bedriften til Skedsmokorset i 1973. Bakgrunnen for navnet kommer fra det aller første produktet som ble satt i produksjon for Meteorologisk Institutt, nemlig en radiosonde. Denne ble sendt opp med luftballong for å levere værdata til flytrafikken. Dette ga opphavet til bedriftens navn – NOrsk RAdio SONDE.

Helt fra oppstarten i 1960 var Norasonde en bedrift for yrkesvalghemmede, som deltakerne den gangen ble kalt. I sekstiårene var det en uvanlig tankegang at disse menneskene kunne ha et ordinært arbeidsforhold, for flere hadde til dels store handikap. Kjært barn har som kjent mange navn, og ”bedrift for yrkesvalghemmede” ble senere endret til ”vernet bedrift”. Forskjellige mennesker har vært innom Norasonde opp gjennom årene og fått en verdig tilværelse gjennom Norasondes tiltak.

Norasondes produksjon har i mange år vært preget av stor spennvidde. Blant ulike produkter kan nevnes alt fra bæremeiser og seler for hunder – til batterispann for fyrlykter via keramikkengler til ulike typer av proteser. I utallige norske hjem har det vært keramiske sikringer, faktisk var alle norskproduserte sikringer laget av Norasonde. «Koker’n» var også et populært produkt som kokte matavfall, slik at det kunne brukes som dyrefôr, hovedsakelig til gris. Trapper til Forsvarets F-16 fly sto også Norasonde for – samt pussing av rotorblader på jetmotorene – oppdrag de ansatte var meget stolte over.

Tusenvis av nordmenn var til stede under VM på ski i Holmenkollen i 1982, og mange av dem koste seg nok med både Kvikk-lunsj og pølser. Stålkonstruksjonen på salgsbodene var det Norasonde som hadde laget, og de sto ferdige til prøve-VM året før.

Norasondegruppen eies i dag av kommunene Skedsmo, Lørenskog, Nittedal, Rælingen, Sørum, Fet, Gjerdrum, Aurskog Høland, Rømskog – samt Akershus fylkeskommune. I tillegg har Norsk Folkehjelp en eierandel. Selskapet er et aksjeselskap med de muligheter og krav dette innebærer.