Nystartet tjeneste ga Øystein og Abdi jobb

22 november 2021 | Av:

Øystein Ringsby og Abdi Ahmed gjør nå stort sett ting de egentlig ikke kunne – og stortrives med det.

Gjengitt med tillatelse fra Romerikes Blad. Forfatter og foto: Tina Aardahl.

– Jeg trodde egentlig jeg skulle fortsette i en jobb over sommeren i fjor, men så ble det ikke sånn likevel, og da slet jeg skikkelig med å få meg noen annen jobb. Jeg jobbet ikke på nesten et år, selv om jeg hadde veldig lyst til det, og det var helt jævlig rett og slett, sier Abdi Ahmed.

Mistet spillejobber

Øystein og Adbi på jobb i tjenesten "Superhandy"
ALTMULIGMANN: Øystein Ringsby blir kalt Reodor Felgen på kontoret. Han har vokst opp i en snekkerfamilie, og kan hjelpe til med det meste. Sammen med Abdi Ahmed har han bidratt med blant annet male- og ryddejobber for Azets i Lillestrøm de siste ukene. Foto: Tina Aardahl

Han var ferdig med skoleåret sommeren 2020 og hadde store planer om å jobbe med asbestsanering. Slik ble det imidlertid ikke, og Abdi sto dermed på bar bakke uten noen jobb å gå til.

– Det var kjempekjedelig å gå hjemme uten jobb, og i tillegg var det koronapandemi, noe som selvfølgelig heller ikke gjorde det noe lettere å få jobb. Etter hvert ble jeg kontaktet av Nav som hjalp meg med å finne og søke jobber, og til slutt fant vi da det som skulle vise seg å bli løsningen for meg. Jeg søkte selv om jeg ikke hadde noe erfaring innenfor akkurat dette, men jeg tenkte bare hvorfor ikke prøve noe nytt, forteller han.

Omtrent på samme tida satt Øystein Ringsby hjemme på Bjørkelangen og fortvilte over alle spillejobbene han skulle ha hatt i løpet av 2020 og 2021 som nå var avlyst. Som musiker måtte han gjennom pandemien klare seg på det han fikk av kulturstøtte, helt til en telefonsamtale en dag skulle endre på alt.

– Det ringte ei dame fra Nav og sa at jeg var fryktelig frisk og oppegående, og at jeg kom til å få en telefon snart. Deretter ringte Anders meg og spurte om jeg kunne møte han ved Norasonde-bygget i Lillestrøm, og siden har jeg vel egentlig vært her, sier Ringsby.

Som et balltre i bakhodet

Mannen han møtte heter Anders Haug. Han er prosjektleder hos Norasonde, og jobber med å få folk som av en eller annen grunn har havnet utenfor arbeidslivet tilbake i arbeid.

I januar i år lanserte de tjenesten «Superhandy», som siden oppstarten har bidratt til at hele 17 mennesker har kommet tilbake til arbeid i større eller mindre grad. Blant dem Abdi og Ringsby.

– Det var som å få et balltre i bakhodet da alle de over 40 spillejobbene vi hadde planlagt ble avlyst, så det var fint å få den telefonen og få lov til å komme tilbake til jobb igjen. Jeg trives kjempegodt med varierte arbeidsoppgaver, og ikke minst et flerkulturelt arbeidsmiljø. Det er både morsomt og lærerikt, og gjør rett og slett hverdagen litt lysere, sier Ringsby.

«Superhandy» tilbyr i dag hjelp til alt fra vaktmestertjenester og flytting, til hagerydding og vasking, og både privatpersoner og bedriftskunder kan benytte seg av tilbudet.

– Det som skiller oss fra andre tjenester som tilbyr mye av det samme er jo at vårt viktigste mål, og egentlig hele eksistensgrunnlag, er å inkludere flere mennesker i jobb. Jeg har jobbet med tiltak i mange år, og verdien i det at noen betaler deg lønn for jobben du gjør kontra det å være i arbeidstrening er ganske stor, sier Haug.

Fikset alt

Foreløpig har Abdi og Ringsby og alle de andre som jobber i «Superhandy» hatt mer enn nok å gjøre. I tillegg til å tilby sine tjenester til privat- og bedriftsmarkedet via Norasonde, får de også masse oppdrag via nettstedet Mittanbud.

Gruppebilde av Anders Haug, Ellen Grobe, Anita Jentoftsen, Øystein Ringsby og Abdi Ahmed
FORNØYDE: Anders Haug (f.v.), Ellen Grobe, Anita Jentoftsen, Øystein Ringsby og Abdi Ahmed er alle storfornøyde med samarbeidet mellom Superhandy, Norsasonde og Azets. Foto: Tina Aardahl

– Vi har faktisk slitt med å ta unna alle oppdragene vi har fått, men når vi får rigget oss enda bedre til nå er målet etter hvert å få enda flere bedriftskunder på kundelista. Vi har noen lokale bedrifter som har benyttet seg av tjenestene våre allerede, og det setter vi utrolig stor pris på, sier Haug

En av bedriftene som nylig har hatt både Abdi og Ringsby på besøk i flere uker, er Azets i Lillestrøm. De er strålende fornøyd med hjelpen de har fått av «Superhandy» og Norasonde.

– Vi har brukt Norasonde til å få levert noen kaker og baguetter tidligere, og når vi nå skulle nedskalere kontorene våre her sendte vi dem en liste med alt som skulle gjøres for å høre om de kunne hjelpe oss. Vi fikk svar tilbake om at de kunne fikse absolutt alt, og det har vært helt fantastisk. Vi visste at de tilbød noen tjenester, men ikke at de kunne fikse alt, sier Ellen Grobe.

– Alle som har vært innom her har vært utrolig blide, hyggelige og dyktige. Når jeg etter hvert trenger litt hjelp hjemme i privat regi kommer jeg definitivt til å kontakte disse gutta igjen, sier Anita Jentoftsen.

Andre artikler

Mobil spiller av podcast

Inspirerende podkaster

Det er mye nyttig å få med seg ved å lytte til podkaster. Du kan tilegne deg ny kunnskap, få informasjon og inspirasjon på mange ulike områder.

Jesper, Vanja og Nyima foran Måsan Aktivitetssenter

Suksess med arbeidspraksis

Jesper Jørgensen (31) er i arbeidspraksis hos Skedsmo Frivilligsentral. Her holder han kurs for eldre. Det har blitt veldig populært på kort tid. Kurset hjelper de eldre, men også Jesper selv til mer mestring og struktur i hverdagen. Helst ville han hatt dette som fast jobb, men det er ikke så enkelt å få til.

Foredrag på Kafe Nitja med Tone og Vebjørn.

Kvinnedagen 2022 – I skyggen

I dag feiret vi kvinnedagen med et frokostmøte med et knippe spennende foredragsholdere som satte fokus på likeverd, frihet og like muligheter. Overskriften vi satt var «I skyggen» med referanse til kvinner i skyggen av menn. Vi har fortsatt et stykke vei før vi er helt likestilte på alle arenaer.