Muligheten til å samskape noe

27 oktober 2021 | Av:

Noen ganger må man gå ut av komfortsonen og åpne opp for nysgjerrighet hvis vi skal få til et mer åpent og inkluderende samfunn. Nitja senter for samtidskunst brenner for å skape en plass der mennesker møtes gjennom kunsten.

Et av målene til Nitja er å jobbe med bredere publikumsgrupper og øke mangfoldet. Rikke Komissar, direktør i Nitja, forteller at hun trengte en samarbeidspartner som forstår hva kunstsenteret jobber med og som har menneskelig forståelse utenom det vanlige. «Vi ville ha med oss Norasondegruppen når vi skulle åpne det nye bygget i Lillestrøm. Jeg er fascinert av deres dyktige leder, Bodil. Hennes engasjement for å gjøre samfunnet mer varmt og inkluderende traff meg rett i hjertet», sier Rikke.

Gjøre hverandre gode

For Nitja handler det om å gjøre hverandre gode. De stiller med en annerledes arena med et bredt samfunnsengasjement, feministisk blikk, miljøfokus og poetisk undertoner. Rikke forteller: «Vi pirrer nysgjerrigheten og utforsker det som er annerledes. Kunstfeltet er vant til å utsette seg selv for det ukjente, åpne opp for mangfold og se bredt». Hun tror at dette samarbeidet vil være med på å bidra til et mer åpent samfunn.

Rikke Komissar
Rikke Komissar. Foto: Studio Oscar

I Nitja har vi valgt Norasondegruppen som partner til drift av kaféen som en del av satsingen på mangfold og felles identitet. Det å skape en arbeidsarena, et sted å gå til der de kan føle stolthet og arbeidsglede, er viktig for Nitja. «Vi føler at vi er heldige som får denne muligheten til å samskape noe», sier Rikke. Det å være en arena for arbeidstrening som hjelper den enkelte til å lære og utvikle seg slik at de kommer i ordinært arbeid er givende for alle involverte. For de ansatte på Nitja har arbeidsinkludering blitt en del av hvem de er og identiteten deres. Ifølge Rikke blir de ansatte trent på å inkludere og det påvirker dem positivt som mennesker.

Nitja gir utfordringen videre til andre bedrifter og sier rett ut: «Hopp i det!». «Det kan være skummelt å begi seg ut på noe nytt, men av og til må man tørre å begi seg ut på ukjent farvann for å vinne nye erfaringer», avslutter Rikke.

Andre artikler

Utdanningens dag – fra analfabet til grunnskole

24. januar er den internasjonale dagen for utdanning. Utdanning er en menneskerett, men allikevel sa FN i 2020 at det er ca. 265 millioner barn og unge som står uten mulighet til å begynne på eller fullføre skolen. Pandemien har muligens gjort dette tallet enda høyere.

Nystartet tjeneste ga Øystein og Abdi jobb

Øystein Ringsby og Abdi Ahmed gjør nå stort sett ting de egentlig ikke kunne – og stortrives med det.

Hvordan gjøre et godt jobbintervju

Blir du innkalt til et intervju er du allerede vurdert som kvalifisert for jobben. Nå skal du overbevise arbeidsgiver om at du er den rette kandidaten og at du vil passe inn i arbeidsmiljøet. Det er viktig at du forbereder deg svært godt.