Marianne har betydd alt

27 oktober 2021 | Av:

At Steven, Ali og Jay-Ann har fått jobbe to uker i brusfabrikken hos Marianne har betydd alt: - Alt jeg ønsker er å få bidra

Selv om de er uendelig takknemlige for å være i Norge etter at to av dem måtte flykte og en reiste for å få jobb, så har mulighetene her så langt tross alt vært få. Nå håper de 14 dager arbeidspraksis med pakking av julebrus kan endre på det.

Gjengitt med tillatelse fra Romerikes Blad. Forfatter og foto: Tina Aardahl

– Jeg elsker Norge for Norge har hjulpet meg. Jeg vil lære meg norsk og hvordan arbeidslivet fungerer her så fort jeg kan, for jeg ønsker å jobbe slik at jeg kan betale skatt til landet mitt. Det er alt jeg vil, sier Ali Keles.

Vinn-Vinn for alle

Han kom fra Tyrkia til Norge via Hellas med båt for to år siden, og i dag sitter han i lokalene til Norasonde i Lillestrøm. Sammen med Steven Tumusiime og Jay-Ann Frigillana Rustad har han i regi av Norasonde fått jobbe 14 dager i byens egen brusfabrikk, noe som har vært en vinn-vinn situasjon for både fabrikken, Norasonde, og ikke minst de tre flyktningene.

Anders og Carmen i trappa
Anders M. Haug og Carmen Bernal fra Norasondegruppen

– Vi kjenner disse menneskene godt gjennom voksenopplæringen vår, og vet at de er flinke, arbeidsomme og til å stole på. Vårt ønske og mål er å gi de ikke bare arbeidspraksis, men faktisk ordentlig lønnet arbeid og arbeidserfaring i Norge, noe vi vet er ekstremt viktig i arbeidslivet i dag. Derfor har vi fått på plass en ordning der vi ansetter dem som tilkallingsvikarer her hos oss, og så samarbeider vi med lokalt næringsliv for å gi de ulike jobber, forteller Carmen Bernal, leder for voksenopplæringen i Norasondegruppen.

Da 250.000 flasker med julebrus nylig skulle pakkes hos brusfabrikken Roma i Lillestrøm, var det nettopp Ali, Steven og Jay-Ann som fikk muligheten til å prøve seg i arbeidslivet. De fikk 14 dager og ganske frie tøyler, og daglig leder, Marianne Bergersen, kunne ikke vært mer fornøyd.

– Vi har samarbeidet med Norasonde flere ganger tidligere, og har alltid vært veldig fornøyd med det. For oss som er en liten familiebedrift, og i tillegg en sesongbedrift, hender det at vi trenger litt ekstra arbeidskraft. Da er det supert å samarbeide med en trygg og seriøs aktør, samtidig som vi kan bidra til å gi noen viktig arbeidserfaring, og disse tre her har stått på som bare det, sier hun.

Vil unngå NAV

Ali har to utdannelser fra hjemlandet sitt Tyrkia, en militærutdannelse og en utdannelse innenfor business og administrasjon. Likevel kan det være arbeidserfaringen fra Roma som betyr aller mest når han etter hvert skal søke mer jobb i Norge.

– Når jeg jobbet på brusfabrikken fikk jeg kjempegod trening i språket her, jeg fikk lønn, og jeg fikk lære om hvordan arbeidsmiljøet på norske arbeidsplasser egentlig er. Jeg er veldig takknemlig for den muligheten, sier han.

– Å kunne skrive opp Roma eller andre norske bedrifter som referanser på CV-en er uvurderlig når man skal søke jobb. Tanken er at vi ved å komme tidlig inn med å tilby arbeidserfaring forhåpentligvis kan forhindre at ressurssterke, flinke mennesker havner hos NAV, sier Anders Haug, salgssjef i Norasondegruppen.

Bernal understreker imidlertid at de er helt avhengig av at det lokale næringslivet benytter seg av denne muligheten for at de skal kunne klare å opprettholde tilbudet.

– Vi har fantastiske samarbeid med både Roma, Ragnsells og Scandic for å nevne noen, men vi håper selvsagt at enda flere bedrifter vil åpne opp for å hente arbeidskraft gjennom oss. Det er et kjempeviktig samfunnsbidrag med tanke på integrering og inkludering, og det er vi i Norasonde som tar ansvar for oppfølgingen. Vi velger ut de menneskene vi mener passer til hvert enkelt arbeidsforhold, så det bedriftene får igjen for dette er mennesker med et genuint ønske om å jobbe og bidra, sier hun.

Les mer om våre kurs og tiltak her. 

Andre artikler