Kvinnedagen 2022 – I skyggen

08 mars 2022 | Av:

I dag feiret vi kvinnedagen med et frokostmøte med et knippe spennende foredragsholdere som satte fokus på likeverd, frihet og like muligheter. Overskriften vi satt var "I skyggen" med referanse til kvinner i skyggen av menn. Vi har fortsatt et stykke vei før vi er helt likestilte på alle arenaer.

På kvinnedagen, 8. mars viste vi næringslivet i Lillestrøm de fantastiske lokalene til Nitja senter for samtidskunst der vi driver Kafé Nitja. Kaféen serverte frokosten bestående av kaffe, te, croissanter, samt glutenfrie og veganske alternativer. Flere av deltakerne som var her for første gang sa: – Dette er et sted jeg vil komme tilbake til når solen steker og vi kan sitte ute og nyte noe godt i glasset.

Kafè Nitja, folk spiser, foredrag, kvinnedagen
Kafé Nitja sto for inspirerende lokaler og deilig frokost.

I skyggen

Tone Helene Hansen og Vebjørn Sand fra Roseslottet snakket om et veldig viktig og dagsaktuelt tema, demokrati, rettsstat og humanisme, med motstandskvinnenes innsats som bakteppe.

Roseslottet er en kunstinstallasjon og et pedagogisk landskap som forteller historien om verdiene som gikk tapt under annen verdenskrig – humanismen, rettsstaten og demokratiet. Dette er verdier som er satt under press, det erfarer vi smertelig i disse dager. – Det fineste vi har er friheten vår!, sier Vebjørn Sand.

Fortellinger om enkeltpersoners innsats og skjebner er en viktig del av kunstprosjektet. I fjor malte Vebjørn ytterligere 30 nye portretter av kvinner som gjorde en spesiell innsats, men som langt fra har fått samme oppmerksomhet som sine mannlige motstykker.

Fordrag på Kafe Nitja med Vebjørn Sand og Tone Helene Hansen
Tone Helene Hansen og Vebjørn Sand engasjerer publikum med gode historier fra 2. verdenskrig.

Forskjellsbehandling

Mimmi Löfwenius fortalte om hvordan jente- og kvinnefotballen havner i skyggen av sine mannlige kolleger. – Uttalelser som «Ikke er det fotball, ikke er det damer» er daglige for de kvinnelige fotballspillerne, sier Mimmi.

LSK Kvinner har 7 førsteplasser i toppserien og 5 NM titler i perioden 2012-2019. Klubben og laget er brennende opptatt av kvinners like muligheter og har ved flere anledninger uttalt seg tydelig om forskjellsbehandlingen de opplever. Ikke minst trenger de sårt økt tilgang til ressurser for å få samme muligheter som mennene.

Mimmi Löfwenius holder foredrag
Mimmi Löfwenius forteller om hvordan kvinnelige fotballspillere havner i skyggen av de mannlige.

Ta større plass

Advokatfirmaet Økland & Co har satt søkelyset på likestilling ved å være sponsorer for både dame- og herrelaget i LSK.

Catherine Sandvig og Audun Bollerud fra Advokatfimaet Økland & Co holdt et feiende og engasjerende innlegg. Tema var kvinner i advokatbransjen og hvorfor de som sponsor satte kriterier om at for å sponse LSK menn, så ville de også sponse LSK kvinner. – Det hadde ikke skjedd uten de kvinnelige partnerne våre, sier Audun.

Catherine forteller: – Vi som kvinner må tørre å ta plass.
Catherine Sandvig og Audun Bollerud holder foredrag på Kafe Nitja
Catherine Sandvig og Audun Bollerud engasjerer publikum.

Strålende tilbakemeldinger

Noen av tilbakemeldingene vi fikk etter konferansen var:
  • Interessant foredrag som passet utrolig bra på kvinnedagen.
  • Meget flotte og engasjerende foredragsholdere. Akkurat passe lengde på seminaret.
  • Herlig tematikk. nydelig sted, god mat, kjempeinspirerende.
  • Bra faglig innhold, i en kjempefin setting(lokale) og mange hyggelige bra folk!
  • Prøve å få flere menn til å delta til neste år. Temaene er like relevant for menn som for kvinner. Det blir litt rart å snakke om holdninger knyttet til likestilling og så er det skjevfordeling på 90% i publikum. (Noe vi er helt enige i og håper flere menn vil melde seg på neste år!)

Totalinntrykk fra hele konferansen ble 5,9 av 6.

Vi er strålende fornøyde!

Andre artikler

Mobil spiller av podcast

Inspirerende podkaster

Det er mye nyttig å få med seg ved å lytte til podkaster. Du kan tilegne deg ny kunnskap, få informasjon og inspirasjon på mange ulike områder.

Jesper, Vanja og Nyima foran Måsan Aktivitetssenter

Suksess med arbeidspraksis

Jesper Jørgensen (31) er i arbeidspraksis hos Skedsmo Frivilligsentral. Her holder han kurs for eldre. Det har blitt veldig populært på kort tid. Kurset hjelper de eldre, men også Jesper selv til mer mestring og struktur i hverdagen. Helst ville han hatt dette som fast jobb, men det er ikke så enkelt å få til.

Portrettbilde av Sharifa.

Fra analfabet til grunnskoleutdanning

24. januar er den internasjonale dagen for utdanning. Utdanning er en menneskerett, men allikevel sa FN i 2020 at det er ca. 265 millioner barn og unge som står uten mulighet til å begynne på eller fullføre skolen. Pandemien har muligens gjort dette tallet enda høyere.