Hvordan skrive en god søknad?
Formålet med søknaden er å gi et godt førsteinntrykk slik at du blir innkalt til intervju. Arbeidsgiver skal bli nysgjerrig og skal ønske å bli bedre kjent med deg. Her får du noen tips til innhold og lenker til noe ressurser på nettet.
Før du begynner
Et grundig forarbeid er det beste grunnlag for en søknad og noe som arbeidsgiver legger merke til. Husk alltid å begynne å skrive i et tomt dokument. Skal du søke en utlyst stilling bør du analysere stillingsannonsen for å forstå hva som kreves av kompetanse, erfaring og egenskaper. Deretter må du se kravene opp mot din samlede kompetanse for så å vurdere om du er kvalifisert for stillingen.
Skal du sende en åpen søknad må du innhente alt du kan av informasjon om bedriften og den type stilling du er ute etter. Du finner mye på bedriftens hjemmeside, proff.no, LinkedIn med mer. Du kan også kontakte arbeidsgiver før du sender søknad. Hvis du gjør det så pass på at spørsmålet ditt er relevant og at svaret ikke kan finnes i stillingsannonsen, på nettstedet eller fra andre kilder.
Hvorfor søker du akkurat denne stillingen?
Innled søknaden din med å beskrive motivasjonen for å søke deg til denne bedriften og/eller stillingen. Måten du gjør det på er å vise hvordan din kompetanse, utdanning, yrkesvalg og erfaringer viser at dette er noe du virkelig ønsker. Det må skinne gjennom at dette er en unik søknad, ikke en standardisert som er sendt bredt ut til mange bedrifter.
Hvorfor skal arbeidsgiver ansette deg?
Her skal du svare på stillingsutlysningen, vise at dine kvalifikasjoner matcher det arbeidsgiver ber om i stillingsannonsen. Skriv om hva du kan, unngå å skrive hva du ikke kan. Mangler du formell utdanning, men har mye erfaring, skriver du om erfaringen. I søknaden bør du utdype kvalifikasjoner, ferdigheter og erfaringer for å vise at du er kompetent forstillingen. Kan du vise til konkrete oppnådde resultater eller konkret eksempler vil det styrke søknaden din. Du bør ikke gjenta alle ordene fra annonsen, men vise at du forstår hva arbeidsgiver er ute etter og kan beskrive det med egne ord.
Oppfølging av søknad
Når du har sendt en søknad må du passe på å være tilgjengelig på telefon og sjekke e-posten din ofte. Du må også ta vare på stillingsannonsen – den trenger du til intervjuforberedelser og til oppfølging. Du vil som regel få en bekreftelse på at arbeidsgiver har mottatt søknaden din. Der kan det også stå
noe om prosessen videre. Hvis du ikke hører noe innen to til tre uker etter at søknadsfristen har gått ut, kan du ta kontakt med arbeidsgiver for å spørre om hvor langt de er kommet i ansettelsesprosessen. Vi anbefaler at du fører jobblogg slik at du holder oversikt, over hver søknad du har sendt, over kontaktinformasjon og aktivitet.
Den kan se ut som dette, for eksempel:
AS Stil og Stell
v/Arne Arnesen
aa@stilogstell.no
715 15 715
Utlyst stilling på nettsiden
2.1 Første kontakt
Sendte søknad.
Stillingen er aktuell for meg, jeg må bare ta et nettkurs i Excel for å lære å bruke pivot-tabeller.
8.1 Andre kontakt
Åtte dager før fristen (lenke til søknad)
Telefon til Arnesen
24.1 Tredje kontakt
Ringte for å spørre om hvor langt de var
kommet i prosessen.
3.2 Fjerde kontakt
Ble oppringt og innkalt til intervju 3.2 kl 13.00.
Du finner mange god tips og eksempler på nettet. Her er noen lenker:
- Ni eksempel på Jobbsøknad som gir jobb – CVportalen.no
- Slik får du fantastisk søknad – cvnerden.no
- Mal for Jobbsøknad med 21 eksempler på cvmaler.no
Andre artikler
Inspirerende podkaster
Det er mye nyttig å få med seg ved å lytte til podkaster. Du kan tilegne deg ny kunnskap, få informasjon og inspirasjon på mange ulike områder.
Suksess med arbeidspraksis
Jesper Jørgensen (31) er i arbeidspraksis hos Skedsmo Frivilligsentral. Her holder han kurs for eldre. Det har blitt veldig populært på kort tid. Kurset hjelper de eldre, men også Jesper selv til mer mestring og struktur i hverdagen. Helst ville han hatt dette som fast jobb, men det er ikke så enkelt å få til.
Kvinnedagen 2022 – I skyggen
I dag feiret vi kvinnedagen med et frokostmøte med et knippe spennende foredragsholdere som satte fokus på likeverd, frihet og like muligheter. Overskriften vi satt var «I skyggen» med referanse til kvinner i skyggen av menn. Vi har fortsatt et stykke vei før vi er helt likestilte på alle arenaer.