Hvordan gjøre et godt jobbintervju

03 november 2021 | Av:

Blir du innkalt til et intervju er du allerede vurdert som kvalifisert for jobben. Nå skal du overbevise arbeidsgiver om at du er den rette kandidaten og at du vil passe inn i arbeidsmiljøet. Det er viktig at du forbereder deg svært godt.

Hvordan gjøre et godt jobbintervju

I et jobbintervju vil arbeidsgiveren bli kjent med hele deg. Du må derfor vise deg fra din beste side og overbevise arbeidsgiver om at du har det som skal til for å bli en verdifull medarbeider som kan utføre jobben godt og bidra til et godt arbeidsmiljø.

 

Forbered deg godt

Ta utgangpunkt i stillingsannonsen og søknaden din. Du skal vise at du forstår hva stillingen innebærer og forberede en sammenhengende presentasjon av deg selv der du utdyper hva du skrev i søknaden, både når det gjelder motivasjon for jobben og din egnethet. Finn tilbake til informasjonen du brukte da du skrev søknaden. Det kan også være nyttig å forberede seg på typiske spørsmål som stilles i et jobbintervju. Her finner du mye på nettet, for eksempel her på finn.no.

 

Gi et godt førsteinntrykk

Møt litt før avtalt tid, kle deg nøytralt og opptre høflig og profesjonelt overfor alle du møter. Også de som observerer eller snakker med deg i resepsjonen eller i korridoren kan tenkes å ha innflytelse i ansettelsesprosessen. Når du håndhilser så ha et fast håndtrykk og se den du hilser på inn i øynene.

 

Intervjuet

Arbeidsgiver legger rammene for samtalen og det må du forholde deg til. Lytt til spørsmålene du får og gi konkrete svar. Er du i tvil om hva arbeidsgiver spør om, så be om utdyping. Du kan gjerne stille spørsmål selv og bidra til at intervjuet blir en samtale mer enn et «forhør». Det kan gi anledning til å få flettet inn noe du ønsker arbeidsgiver skal vite men som de ikke spør, eller glemmer å spørre om.

Pass på å fordele blikkontakt med alle som deltar i samtalen. Det er naturlig å se på den som har stilt spørsmålet, men husk at alle som er til stede må få din oppmerksomhet. Vær også bevisst ditt eget kroppsspråk, alt fra hvordan du sitter til dine ansiktsuttrykk. Arbeidsgiver vil overbevises om din motivasjon for jobben, at du virkelig har lyst på den. Du må derfor få frem hvorfor du er interessert og gjerne begrunne med tidligere valg om utdanning, arbeid, interesser, verdiståsted eller annet relevant. Rett oppmerksomheten mot bedriften og hva du kan tilby, ikke bare hva arbeidsgiver kan tilby deg. Det kan komme spørsmål som du synes er vanskelig å svare på. Spesielt hvis du tenker at det er noe som kan oppfattes som negativt. Vårt råd er at du skal svare ærlig, og ikke si mer enn nødvendig. Vis at du eier og er fortrolig med din egen historie.

Andre artikler

Mobil spiller av podcast

Inspirerende podkaster

Det er mye nyttig å få med seg ved å lytte til podkaster. Du kan tilegne deg ny kunnskap, få informasjon og inspirasjon på mange ulike områder.

Jesper, Vanja og Nyima foran Måsan Aktivitetssenter

Suksess med arbeidspraksis

Jesper Jørgensen (31) er i arbeidspraksis hos Skedsmo Frivilligsentral. Her holder han kurs for eldre. Det har blitt veldig populært på kort tid. Kurset hjelper de eldre, men også Jesper selv til mer mestring og struktur i hverdagen. Helst ville han hatt dette som fast jobb, men det er ikke så enkelt å få til.

Foredrag på Kafe Nitja med Tone og Vebjørn.

Kvinnedagen 2022 – I skyggen

I dag feiret vi kvinnedagen med et frokostmøte med et knippe spennende foredragsholdere som satte fokus på likeverd, frihet og like muligheter. Overskriften vi satt var «I skyggen» med referanse til kvinner i skyggen av menn. Vi har fortsatt et stykke vei før vi er helt likestilte på alle arenaer.