Dyreglad på Dyrebar

Dyreglad på Dyrebar

Marit er en dame med bein i nesa. Frem til mai 2017 var hun VTA arbeidstaker hos Norasondegruppen. Der trivdes hun godt, men Marit hadde lyst til å prøve seg ut ei det ordinære arbeidslivet. I mai 2017 tok hun det store steget og begynte å jobbe hos dyrebutikken Dyrebar. I begynnelsen var dette en hospiteringsplass, men etter 6 mnd. ble avtalen endret til en såkalt VTO plass som betyr varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet.

Marit kommer oss smilende i møte mellom kaniner, kunder og varepåfylling med et kjekt hei og rett på sak. Igjen tvil om at denne damen trives!

Vi er spente. Hvordan synes hun egentlig at det er å jobbe ute – sammenlignet med å jobbe på VTA hos Norasondegruppen?

Hun drar litt på det. -Det er annerledes på så mange måter. Det er mere utfordringer. Jeg møter nye mennesker som jeg jo trives veldig godt med. Det å komme i kontakt med – og kunne betjene forskjellige mennesker er fint. Men nå kan ikke jeg alle oppgavene i denne butikken da! Men de oppgavene jeg har lært til nå, trives jeg veldig godt med. Jeg vasker bur og akvarium, gir vann og mat til dyra, kaster søppel og går ut med paller, henter og leverer post, veksler penger, vasker gulv, fyller på med varer og passer butikken når «sjefen» er borte i korte ærend. Og en ting til – jeg får lov til å undervise barn og unge. Saken er nemlig den at Dyrebar stadig har ungdommer som skal ha en kortere praksis i butikken. Da er det Marit som tar seg av dem og sørger for at de får en god veiledning.

Hva er det viktigste du har lært siden du begynte å jobbe eksternt?
Marit må le. Hun sier med et smil at hun må moderere seg. -Jeg må passe på hvilke ord jeg bruker. Jeg vil at kundene skal trives og komme tilbake – og da må jeg være høflig og oppføre meg ordentlig. I tillegg mener Marit at hun har blitt mer selvstendig av å jobbe i en ordinær bedrift – og nettopp selvstendigheten er det hun selv rangerer som det beste ved å jobbe i en ordinær bedrift. Baksiden av medaljen er at hun er mer sliten etter endt arbeidsdag. – Jobben krever mye fysisk da det er mye ståing og gåing, avslutter hun.

Når du tenker på hvem du er – hvordan opplever du at du får brukt dine gode egenskaper på jobben?
-Jeg jobber mest bak «scenen». Det at jeg er blid og roser folk er egenskaper jeg får bruk for. Det kommer også godt med i møtet med ungdommene som er her. Selv om Marit er en dame med mye humor og selvinnsikt, legger hun ikke skjul på at noen ganger kan det bli mye og at pusterom er helt nødvendig.

Hvis du skulle gi et råd til andre som står utenfor en aktiv jobbhverdag og som synes det virker skummelt å bli en del av arbeidslivet – hva ville du si?
-Da ville jeg si at: Det er ikke så skummelt som du tror. Det er viktig å sette seg mål og gå for det.

Når vi spør Marit hvorfor hun ville ha akkurat denne jobben, kommer svaret kontant:
-Fordi jeg elsker dyr. Jeg har prøvd mye annet, men dette fungerer. Marit innrømmer villig at jobben «blir med hjem»: Jeg har kjøpt meg hamster som venter på meg når jeg kommer hjem.