Drømmer om å bli i hotellbransjen

Øyvind Wiig er 26 år og har siden mars 2018 vært i VTA ordning (varig tilrettelagt arbeid) ved Scandic Lillestrøm. Han startet med 1 dag, og har i dag 4 arbeidsdager per uke på hotellet. Drømmen er fast jobb på fulltid.

Øyvind på Scandic Lillestrøm

Vi tok en prat med Øyvind både i Norasondes lokaler og på arbeidsplassen Scandic Lillestrøm. På Scandic hilste vi på kjøkkensjef Kristian Bølgen og fikk et lite innblikk i den gode stemningen blant kjøkkenpersonalet.

Varierte arbeidsoppgaver

Når jeg begynte der hadde jeg ikke noe erfaring i det hele tatt. Jeg kunne ingenting om hotellarbeid, innrømmer Øyvind.

Takket være god opplæring fra hotellet, tilrettelegging fra Norasonde og ikke minst initiativ og læringsvilje hos Øyvind, har han økt fra 1 til 4 dager i uken på kjøkkenet i Scandic Lillestrøm. Arbeidsoppgavene består blant annet i å kutte opp råvarer som poteter, paprika og pølser, hente og sette på plass varer til kjøkkenet, i tillegg til å lage mat. Om det trengs, tar han i et tak i oppvasken. Et kjøkken er som kjent en arbeidsplass med høyt tempo, stress og til tider høyt volum. Dette er noe Øyvind har fått merke – både stresset og høye røster, men han synes han takler dette greit og gir uttrykk for at han liker å være på arbeid.

– Alt er bra med jobben, sier Øyvind fornøyd.

Det er tydelig at Øyvind har hatt en bratt læringskurve og stor progresjon siden han ble en av de 10 på kjøkkenet.

– Du startet jo ganske enkelt og sto veldig stille innerst i oppvasken i et par uker, sier Kristian til Øyvind.

– Ja og nå er jeg over alt, utbryter Øyvind.

– Og det er fordelen med å være mer enn én dag. Du får kontinuitet i arbeidet og ser hvordan ting henger sammen. Ved å jobbe flere dager etter hverandre ser du effekten av det du gjør, legger Kristian til.

Tar initiativ selv til å jobbe mer

Øyvind forteller oss at det han selv som tok initiativ til å jobbe flere dager i uken – noe som ble veldig godt mottatt av Kristian.

– Jeg visste det skulle gå fint fra første dag, sier Kristian.

– Og du har jo alltid bedt om flere dager. Og det har jo ikke vært noe problem. Du har jo tatt til deg oppgavene til deg veldig fort. Du vet hva du driver med og du sier aldri nei til å prøve nye oppgaver eller å bli vist andre måter å gjøre ting på. Veldig lett å ha med å gjøre. Også glemmer du ikke, fortsetter Kristian.

Øyvind i arbeid på kjøkkenet

Hyggelig atmosfære og strenge krav til kvalitet

Øyvind bruker uniform på arbeidsplassen, både kokkejakke og bukse, da det er strengt i forhold til renhold på et kjøkken.

– Det var ikke så lenge siden Mattilsynet var innom og da fikk hotellet et smilefjes. Da var Mattilsynet godt fornøyd, informerer Øyvind.

– Jeg tror du liker at det er litt strenge krav i et godt arbeidsmiljø, sier Kristian til Øyvind.

– Og det har vi her. Vi er veldig nøye på de tingene vi gjør her. Vi har krav til kvalitet og hvordan ting skal utføres OG vi har en hyggelig atmosfære. Det er en fordel vi har her. Vi vant jo årets mat- og drikke-hotell i Scandic i fjor. Det er ganske mange bra mat- og drikke-hotell i Scandic, så vi er ganske fornøyd med det, fortsetter Kristian.

Får utviklet språkkunnskapene på jobben

Øyvind forteller at han pleier å ha pause sammen med kjøkkenpersonalet i 2. etasje og at de får varm mat. Han informerer oss også at det er mange forskjellige nasjonaliteter på hotellet, og får dermed mulighet til å utvikle språkkunnskapene sine.

– Det er noen som ikke kan så godt norsk, så da må jeg snakke engelsk. Jeg snakker også litt tysk med en – jeg har jo hatt tysk på skolen. Men tysken har blitt litt dårligere etter skolen, sier Øyvind.

Selv om han synes tysken har gått litt i glemmeboken, kan det virke som om han er på god vei i forhold til å friske opp og forbedre sine språkkunnskaper.

Kjøkkenpersonalet. Fra venstre står Øyvind, så Kristian.

Det sosiale er viktig på arbeidsplassen

Øyvind har blitt tatt godt imot på hotellet av både ledelse og ansatte, han har fått nye venner og har vært med på sosiale arrangement – både sommerfest og julebord. Julebordet hadde James Bond som tema.

– Da måtte ta på meg dressen, forteller Øyvind.

Det ser ut til at Øyvind synes både tematikken og det å pynte seg var stas.

– Julebordet var så fint så. Og jeg har jo sett noen av James Bond-filmene – det er mange som er bra, innrømmer han.

Kristian forteller oss at det er litt kjedelig på tirsdager, når Øyvind ikke er på jobb.

– Det er jo veldig fint når du er på jobb. Vi savner jo en når du ikke er der. Du spiller en viktig rolle. Vi er veldig godt fornøyd med at du her her. Du har godt humør og passer veldig godt inn i gjengen på kjøkkenet synes jeg, sier han til Øyvind.

Fremtidsdrømmer

Avslutningsvis deler Øyvind noen av sine drømmer med oss.

– Jeg har 2 drømmer for fremtiden: Den ene er å jobbe fulltid i hotell, den andre er teater.

Det er tydelig at han er veldig godt i gang med å oppnå det ene målet og drømmen. Både Norasonde og Scandic har fokus på å hjelpe han med å få til dette. Og vi tviler ikke på at han etterhvert får realisert sin teaterdrøm også.

Intervju av Bente Aamodt Samuelsen (Norasonde) og Lotte Thori Løvstad.
Tekst og foto: Lotte Thori Løvstad.